torsdag 22 maj 2014

Teknik våran brokonstruktion/redovisning


Bron jag och min grupp bygger är en balkbro med fackverks motiv. Bron ser ut som en balkbro med två balkar och en rak brobana på. Vi har konstruerat balkarna som en fackverksbro, vi har inte hunnit göra brobanan ännu (men jag tror att det också kommer vara någon form utav fackverk).
Jag kom på att när vi började skissa på vår ritning till bron upptäckte jag fler och fler svaga punkter som vi inte ville ha. Då kom jag på att om vi kunde ha våra balkar i trianglar (fackverk) istället för i kvadrater så skulle påkänningen delas ut jämt över hela bron. Alltså inte bara på en punkt då bron troligtvis hade gått sönder. På så sätt hade vi korrugerat våran bro till en mer hållbar bro.



Våran bro är hyfsat lik bron på bilden ovan. Jag tycker att det var svårt att hitta men bra bild som var lik vår konstruktion på bro. Men vår bro är i alla fall en balkbro med fackverk. Bron som vår bro är lik heter Bailey bridge och finns i Turin, Italien. Vår bro har precis som denna två balkar/pålar och en rak brobana men dom är även olika på några ställen. Våran bros balkar/pålar är uppbyggda som en kub med form av massa kors/trianglar/fackverk. Vi har en bro som har brospann på ca. 30 cm, denna bron har brospann på ca. 60 m. 

Jag vet ju inte exakt hur våran brobana kommer att se ut men jag tror att den kommer sluta med att den kommer likna denna (på bilden ovan). 


Vår plan på vår brobana ser ungefär ut såhär. Först hade vi tänkt två balkar som vi lagt parallellt bredvid varann. Så att vi sedan kunde lägga mindre balkar över så att det skulle bli en brobana fordon kan åka på.






Men jag har insätt att det ganska snabbt och lätt kommer gå sönder på mitten med tanke på hur mycket kraft och påfrestningar den kan bli utsatta för.







Jag tänkte därför att om vi korrugera brobanan med hjälp av fackverkskonstruktionen och då försvinner därför den svaga punkten.

En riktig bro kan deformeras och därför är det väldigt viktigt att brobanan inte är mycket längre och absolut inte kortare än vad den egentligen borde vara. Det är viktigt att brobanans brospann sitter fast, om man ska säga så. Bron är nämligen elastisk, alltså den kan töjas och expandera. Den kan även bli mindre än den var från början. Om bron expandera och den inte är byggd rätt, d.v.s att brospannen på något sätt sitter fast kan bron böjas på mitten och gå sönder och om bron istället blir mindre så går den sönder då med. Man måste även vara noga med att se till så att inte bron är vridstyv för annars kommer bron i själv-svängning.


En smart sak att tänka på när man bygger en verklig bro är att även om det inte är en bågbro så ska brobanan vara en aning böjd. Anledningen till detta är för att vinden inte ska komma rakt på brons kanter utan ska åka på bron. Om bron då är böjd så svänger luften med brobanan och då går bron inte sönder. 

Det är även ganska smart att man använder bra material och verkligen tänker sig för när man bygger en bro för det är inte bara hållbarheten och hur många kilo den kan ta som räknas. Även olika slags nederbörder och hastiga temperaturskillnader kan förstöra en bro och man vill ju inte att lite snö eller regn ska förstöra en bro och riskera att miljontals människor mister livet. För att göra så att nederbörden inte stannar kvar på brobanan så kan man också ha värmeslingor i brobanan. För att nederbörden ska smälta så att den inte lägger sig som t.ex. hal is, så bilarna kan åka av bron. Man kan också ha lite sluttning på brobanan så att allt regn rinner av, viktigt att det bara är lite sluttning så att inte bilarna ramlar av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar